Weetjes

Het bepalen van de capaciteit van de c.v. ketel.
Voor een huis (met goede isolatie) is ongeveer 50 Watt nodig. Dus een huis met een inhoud 400 m2 x 50 Watt = 20000 Watt = gelijk aan 20 kW. Voor een huis met zeer goede isolatie kan men 10% eraf doen,en bij slechte isolatie (geen dubbel glas b.v.) 10% erbij doen. U kunt ook kijken bij uw bestaande c.v. ketel op het type plaatje. Daar staan b.w. en o.w. en nominale belasting.

Wanneer u de huidige c.v. ketel vervangt, hangt af van verschillende factoren. Gemiddeld gaat een c.v. ketel 15 jaar mee. Maar is uw c.v. ketel ouder dan 10 jaar, dan heeft u waarschijnlijk wel te maken met een verouderde techniek. Omdat de moderne c.v. ketels bijzonder energiezuinig en millieu- vriendelijk zijn, gaat u in de meeste gevallen minder gas verbruiken en dus ook minder betalen. En het is nog goed voor het millieu ook!

Voor het berekenen van de capaciteit voor radiatoren.
Houdt rekening met de volgende waarden:

18 °C 60 Watt per kubieke meter ruimte inhoud.
20 °C 70 Watt per kubieke meter ruimte inhoud.
22 °C 80 Watt per kubieke meter ruimte inhoud.

Voor goed geïsoleerde woningen kunt u zo’n 10% minder nemen.
Voor slecht geïsoleerde woningen kunt u zo’n 10% meer nemen.
Dit is een indicatie voor de capaciteit die u nodig heeft voor voldoende warmte afgifte in huis.

 

Rubber van de kraan vervangen

Als je kraan lekt hun je het rubber van je kraan vervangen.
Voor het vervangen van het rubber heb je een nieuw kraanleertje nodig en een steeksleutel.

Als eerste sluit je de hoofdkraan af. Deze zit vaak onderin je meterkast. Dan haal je de draaidop van de kraan, je ziet dan het kraanhuis. Deze draai je los met een steeksleutel. Vervolgens haal je het kraanhuis eruit. Het is normaal dat er nog wat water vrij komt. Hierna kun je ook bij het rubbertje. Deze zit vast met een moertje. Deze kan je ook losdraaien met een steeksleutel. Dan kan je het rubbertje eruit halen. Plaats daarna het nieuwe rubbertje, en leg deze op zijn plaats. Zet deze vast en plaats het kraanhuis weer terug.  Dan zet je de dop er weer op. Hierna zet je de hoofdkraan weer om en hierna zou je kraan niet meer moeten lekken.